JAPANDI DIZAJN

JAPANDI DIZAJN

 

Ako pažljivo pratite trendove dizajna enterijera, verovatno ste čuli za Japandi – jedan od najnovijih pogleda na minimalizam.

ŠTA JE JAPANDI?
Japandi je stil koji spaja jednostavnost japanske estetike s funkcionalnošću skandinavskog dizajna. Prihvata japanski koncept wabi sabi, što znači pronalaženje lepote u nesavršenosti. Rezultat toga je da Japandi dizajn pozdravlja nedostatke i podstiče popravku i recikiranje predmeta. Ovo se kombinuje sa skandinavskim konceptom hugge, koji se koristi za opisivanje bilo kog mesta koje utelovljuje udobnost, i osećaj dobrobiti. Topli kamini, drevni nameštaj i pletene pokrivke, neophodni su za hugge stil. Kombinacijom ovij koncepata rođej je Japandi. To je stil koji je minimalan, ali ne i oštar; ugodno, ali ne i zagušljivo. To je najbolje od oba sveta.

KAKO SE JAPANDI RAZLIKUJE OD MINIMALIZMA?
Jedna od glavnih razlika između ova dva stila je njihovo poreklo i svrha. Minimalizam je nastao iz japanskog koncepta zen stila života-onog koji podstiče smirenost i jasnoću. Kada se to primeni na dizaj enterijera, ostaju čiste linije s vrlo minimalnom upotrebom dodataka. Minimalizam je naziv za pokret, a ne samo za estetiku: to je način života.

Japandi je, s druge strane, puno više estetski stil nego produžetak šireg stila života ili koncepta. Dolazi iz kombinacije aspekata minimalizma s aspektima Scandi dizajna za stvaranje čistih, toplih i jednostavnih enterijera.

KAKO SE JAPANSKI I SKANDINAVSKI DIZAJN NADOPUNJAVAJU?
Klasični Scandi dizajn enterijera koji poznajemo danas nastao je iz potrebe za stvaranjem toplih i privalačnih prostora u Skandinaviji, koja je vrlo hladna zemlja. To je značilo svetle zidove s udobnim nameštajem i korišćenje zakrivljene geometrije poput okruglih ogledala i lučnih prolaza. Japanski stil je elegantniji, ali koristi bogatije boje, kao što je tamno prirodno drvo. Oba stila imaju naglasak na funkcionalnost i svi dodaci verovatnoj će biti osnovni, a ne ukrasni.

Kada se ova dva stila spoje, dobijate prostor koji je istovremeno gostoljubiv i jednostavan, kombinujući ugodne prirodne elemente i nameštaj s neutralnim bojama i jednostavnim, funkcionalnim dekorom.

KOJI SU ELEMENTI JAPANDI DIZAJNA ENTERIJERA?

Neutralne boje
Soba dizajnirana u japandi stilu verovatno će koristiti neutralnu paletu boja bele, krem, bež i smeđe. Prigušene nijanse imaju prednost i možete očekivati minimalnu upotrebu svetlih ili jakih boja. Zidovi su često obojeni u prljavo belu boju, a nameštaj je bež ili smeđi. Ako postoje svetlije boje, one će doći iz prirodnog izvora, poput cveća.

Održivost
Japandi podstiče korišćenje prirodnih materijala, kao što su drveni nameštaj i podovi. Naglasak na jednostavnosti takođe znači nedostatak preterane rasvete ili plastičnih dodataka, što Japandi čini savršenim stilom za svakoga ko želi ozeleniti svoje domove.

Estetska funkcionalnost
Jedna od najvažnijih stvari koje treba zapamtiti o Japandi stilu jeste da je vrlo estetski orijentisan, i okrenut ka funkcionalnosti. Funkcionalni predmeti, poput svetiljki, stolova i sofa, odabrani su sa svrhom, pri čemu je jednaka težina data njihovoj upotrebnoj i estetskoj vrednosti. Nadopunjavanje boja, tekstura i oblika stvara enterijer ugodan oku bez prenatrpanosti ili korišćenja nefunkcionalnih predmeta.

KAKO DA POČNEM UKRAŠAVATI U JAPANDI STILU?
Ako ste zainteresovani za Japandi dizajn, evo nekoliko načina za početak:

Ukloniti nered

Kako biste stvorili Japandi stil u svakoj prostoriji, važno je ukloniti nered. Sagledajte svoju imovinu u smislu funkcionalnosti i estetike te dajte prednost predmetima od prirodnih materijala. Ako imate prepun dom to postaje vrlo težak zadatak, pa zato razmislite o opcijama za skladištenje kao što su drvene posude.

Investirajte u dugotrajan, dobro izrađen nameštaj

Budući da Japandi podstiče dugovečnost i stalnu upotrebu i reciklažu nameštaja, trebalo bi tražiti nameštaj koji će izdržati test vremena. Najbolji nameštaj je onaj koji će godinama pristajati uz vaš dekor.

Koristite biljke kao pribor o odaberite prigušene boje

Zeleno lišće lepo stoji na neutralnoj pozadini, a biljke su vrlo u skladu sa Japandijevim fokusom na prirodne elemente. Osnovna paleta sobe Japandi sastoji se od prljavo belih i bež nijansi, koje naglašavaju jednostavnost, stvaraju privlačnu, svetlu atmosferu i nadopunjuju prirodni nameštaj.

KOJE SU NAJBOLJE JAPANSKE BOJE I TAPETE
Ako ste spremni početi pruređivati sobu u Japandi stilu, važno je imati dobru ideju o tome koje boje i tapete najbolje funkcionišu. Evo nekih od naših favorita:

  • Hugge boja inspirisana je Scandi hugge trendom, koji je važan deo Japandi stila. Topla nijansa sive sa blagom žutom pigmentacijom, savršena je pozadina za Japandi sobu.
  • Ako želite dodati malo teksture svojim zidovima, lanene bež tapete su idealan izbor. Nadahnuta providnom prirodom lana, ovo je izuzetno pogodno za život teksturisana tapeta sa zamršenim, ali vrlo suptilnim detaljima. Možete je koristitina sva četiri zida ili je kombinovati sa Samantha-bež bojom.
  • Tamna, moderna i sofisticirana, Smoky Night je siva boja koja je simbol minimalističkih japanskih trendova. To je izvrstan izbor ako sobu planirate obogatiti svetlijim drvenim nameštajem ili zelenim biljkama.
  • Gowns and Crowns neutralna je nijansa s dozom raskoši. To je savršena kombinacija prirodnog i toplog idealna za Japandi pozadinu.

Naravno, na kraju Vam preporučujemo da, ukoliko želite da saznate više o drugim trendovima u dizajnu enterijera, posetite stranicu Graham&Brown Inspire.