KAKO SE REŠITI BUĐI U KUPATILU

Budj u kupatilu

Idealan period za pojavu buđi u kupatilu i sličnim mestima teraju nas da tu temu malo “otvorimo”.
Sigurno ste se nekada zapitali kako da se rešite dodatne buđi u kupatilu i da li to možete sami da uradite?

 

Buđ se najčešće razvija u vlažnom okruženju, u vlažnim prostorijama, uključujući i kupatilo. Najviše neprijatnosti zadaje nam u zimskim mesecima, kada je provetravanje prostorija ređe zbog niskih spoljašnjih temperatura. Problemi sa pojavom buđi se odmah moraju rešiti jer je buđ izuzetno štetna po zdravlje, pa nemojte odlagati sanaciju kad se buđ pojavi. Šta da radite kada se u kupatilu pojavi buđ?

Predstavljamo vam najbolji način za uspešno rešavanje problema buđi na površinama kupatila.

U kupatilima se buđ najčešće javlja u spojevima lavaboa ili kade. Potrebno je ukloniti stari silikon između spojeva i zameniti ga novim. Silikonske zaptivne mase su gumene supstance koje se nalaze na ivici lavaboa ili kade. Postoje raznovrsne  zaptivne mase koje se mogu koristiti na različite načine, a prednosti silikonskih zaptivnih masa uglavnom su trajna elastičnost, odlična adhezija na različite materijale, otpornost na UV zrake i vodu. Veoma su jednostavne za upotrebu, tako da takve popravke lako možemo da uradimo i sami.

Kako odabrati odgovarajuću silikonsku zaptivnu masu za kupatilo?

Među raznim materijalima za kupatilo trebalo bi izabrati zaptivnu masu koja sadrži posebne aditive protiv buđi. Masa mora da bude ispitana u institutu i označena na kartuši CE oznakom da bi bila u skladu sa standardom EN 15651 deo 3. Kod nas u maloprodaji možete naći silikone zaptivne mase proizvođača TKK-Tekasil, BEOROL-Shower silikon i CERESIT-Sanitar.

   

Kako to izgleda u praksi?

Pre nanošenja nove zaptivne mase, stara se mora ukloniti. Silikon može da se ukloni mehanički ili da se njegovi ostaci natope specijalnim rastvaračima ili proizvodima za domaćinstvo, i zatim uklone. Postupci uklanjanja obično se kombinuju, posebno ako imate problema sa tvrdokornim ostacima silikona ili zaptivača na teško dostupnim mestima. Pripremni radovi se obavljaju žičanom četkom, sekačem ili brijačem. Ako je ostalo silikona, natopite ga, a zatim jednostavno obrišite ili ostružite. Budite pažljivi kada uklanjate stari silikon jer žičane četke i brijači mogu da izgrebu osetljive površine.

Par saveta za jednostavno nanošenje nove zaptivne mase

  • Pre nanošenja silikona uverite se da je površina čista, suva, bez prašine i masnoće.
  • Zalepite ivice spojeva samolepljivom trakom.
  • Odrežite cev na vrhu nvoja, zavrnite vrh i umetnite ga u ručni ili pneumatski pištolj.
  • Nanesite zaptivnu masu što je moguće ravnomernije. Kada prekidate rad ili menjate pakovanje, olabavite ručicu na pištolju i povucite klip nazad.
  • Zaptivnu masu i alat za zaglađivanje navlažite delimično, izravnajte masu i uklonite višak. Važno je da dobro pritisnete zaptivnu masu na željenu površinu.
  • Uklonite samolepljivu traku pre nego što počne da se stvrdnjava.

NA KRAJU…

…ako ste uspeli da uklonite sve vidljive posledice buđi, to ne znači da je problem rešen. Kupatilo je potrebno dobro čistiti i provetravati u svakom trenutku. Provetravanje je posebno važno, a optimalno je da se obavlja tri-četiri puta dnevno po tri-četiri minuta. Ako imate prozore u kupatilu, utoliko bolje, jer je svakako bolje otvoriti prozore nego vrata, posebno tokom tuširanja. Na taj način vlaga se neće širiti u druge prostorije. Koristite odvlaživač vazduha, ne sušite mokre peškire i drugi veš u kupatilu, a posle tuširanja i pranja vlažne površine obrišite suvom krpom. Redovno menjajte ili dezinfikujte predmete koji su posebno privlačni za buđ i bakterije, ako što su sunđer za tuširanje ili zavese za kupatilo.