Ideje za istaknuti zid

istaknuti zid3

Sigurno ste čuli za feature wall ili istaknuti zid i možete da pretpostavite šta se pod tim podrazumeva. To je, zapravo, zid koji se po boji ili drugim odlikama razlikuje od svih ostalih.

Devedesetih godina i početkom dvehiljaditih, mogli ste da vidite belu sobu gde je samo jedan zid ofarban u narandžasto ili tirkizno. To bi se smatralo starom školom istaknutog zida – jednostavno, ali previše puta korišćeno stilsko rešenje, od koga su dizajneri na kraju pobegli zbog prevelike upadljivosti i popularnosti.

Danas je feature wall na malo drukčiji način ponovo u trendu. Sa mnogo maštovitijim izborom boja, završnih obrada i obrazaca, moderni istaknuti zid dobija novo mesto u prostoru i savršeno se uklapa u urabi dizajn.

Zašto istaći zid?

Jedan od očiglednih razloga za isticanje jednog zida u sobi jeste kreativni element, tj. da bi se razigrala dosadna soba. Ali naglašavanje zida ima i drugih suptilnijih i transformativnih benefita.

Istaknuti zid može vizuelno da poveća malu sobu. Na primer, bojenje jednog zida u tamniju boju iznenađujuće dodaje dubinu i malo drame udobnom prostoru, dok zid sa ogledalom malo kupatilo čini većim.

Pravljenje jedinstvenog zida može biti korisno da se definiše prostor za neku specifičnu funkciju, na primer prostor za rulavanje u dnevnom boravku. To možete uraditi tako što ćete opred istaknutog zida staviti trpezarijski sto i ostale elemente, kao što su stolnjaci i drugi pribor za ručavanje, uskladiti sa zidom.

Ako na zidu koristite elemente koji postoje još negde u sobi, možete pojačati taj specifični dizajnerski pečat. Na primer, ako vaša soba ima plafonske grede od trošenog drveta, pokušajte da dodate takav isti element na zid.

Na sličan način, ako imate visok plafon, akcentujte tu fantastičnu odliku tako što ćete dodati vertikalani detalj na istaknuti zid.

Izražavanje kreativnosti na zidu takođe pomaže da se skrene pažnja sa nečega na šta ne želite da se ljudi fokusiraju. Ako nemate dovoljno svetlosti, obavezno ofarbajte barem jedan zid, najbolje preko puta prozora, u neku svetlu, veselu boju.

Na kraju, isticanje samo jednog zida isplativije je i jednostavnije za one koji se plaše velikih promena. U najvećem broju slučajeva možete lako promeniti dizajn kad vam dosadi.

Oplata je još jedan popularan izbor za istaknuti dizajn. Savremene drvene oplate daleko su od onih iz šezdesetih godina, na koje ste verovatno pomislili. Elegantne i moderne, današnje drvene oplate često se nalaze u velikim panelima ili su postavljene horizontalno, što dodaje teksturu svakoj sobi.

Interesantno rešenje za isticanje može biti i odlična inovacija iz kompanije Stilby sa drvenim gredama ali napraveljene od, verovali ili ne, stiropora.