DEKORATIVNE TEHNIKE

dekorartivne tehnike

Dekorativne tehnike su uobičajeni naziv za način ukrašavanja zidnih i plafonskih površina različitim molerskim tehnikama. Za to se koriste strukturni materijali i premazi. Pod strukturnim materijalima podrazumevaju se  pastozne mase, finije ili grublje granulacije, za dobijanje tekstura na zidu, reljefa i ornamentike poput imitacije  cigle ili kamena.

Premazi su zapravo materijali kojima se dekoracija boji i odbija konačan izgled. Mogu biti pokrivni u punom koloru ili transparentni mat ili sjajni, ali i metalik ili bisernog efekta. Mogu čak i da svetle u mraku. Svi ti materijali koriste se samostalno kao jedinstvene dekoracije, ali tek njihovim kombinovanjem dobijaju se bezbrojne dekorativne varijante neuobičajenih estetskih efekata.

Uz maštu i kreativnost sve je moguće

Uz malo mašte i kreatvnosti, ograničenja gotovo da ne postoje. Vešti dekorateri kvalitetnim materijalima mogu vizuelno da imitiraju gotovo svaki efekat iz prirode i realnog života.a

Već neko vreme izuzetno je popularan industrijski dizajn, naročito u ugostiteljskim i drugim javnim prostorima, pa je imitacija natur betona veoma tražena za takve enterijere. Rust, odnosno imitacija rđe na zidu, relativno je nova tehnika, nastala upravo za potrebe industrijskog  dizajna, i trenutno je apsolutnih hit na tržištu dekoracija.

Imitacija mermera uvek je vrlo atraktivna na zidu, kao i travertine, i u poslednje vreme dobija nove, sveže forme u izvođenju. Interesantne su i imitacije lomljenog kamena, ali i sedre (vodeni kamen), cigle i sl. Imitacija drveta često se koristi za detalje u enterijeru, a najviše za nameštaj i vrata.

Osim imitacija prirodnih materijala, česte su i dekoracije apstraktnih formi. Nepravilnim potezima alata i efektnim bojama postižu se moderni oblici koji se lako uklapaju u gotovo svaki enterijer.

Maxima iz Lučana nudi materijale koji već pri najjednostavnijem nanošenju ostavljaju atraktivne efekte. Bojenjem možemo postiči metalni izgled bilo koje površine. Zidovi mogu imati biserni efekat ili efekat srebrne i zlatne prašine, pa za izradu osnovnih dekoracija nisu neophodne posebne veštine. Za efekat školske table, na primer, ili za nanošenje boja koja svetli u mraku, potreban je samo osnovni molerski alat i malo dobre volje.

Pogodne za sve prostorije

Dekorativne tehnike koriste se u svim prostorijama u kojima ljudi borave, od dnevnih soba do toaleta. U stanovima su najčešće dnevne sobe i po jedan zid u trpezariji ili spavaćoj sobi.

U poslovnim objektima dekoracija sse koristi da se naglasi i ulepša ulazni deo firme i prostor u kome se primaju stranke ili održavaju sastanci. U ugostiteljskim objektima dekorativne tehnike ipak se najčešće koriste. Malo je modernih kafića, restorana ili hotela u čijem enterijeru nije upotrebljena neka dekoratvina tehnika. Osim estetskog efekta kojim se postiže originalni izgled, dekoracije imaju i vrlo praktičnu primenu jer su u eksploataciji znatno dugotrajnije i otpornije na habanje od klasičnih boja. Prednosti Maximinih dekoracija jesu kvalitetni materijali, laka izrada i mogučnost kombinovanja materijala. Materijali su na bazi akrilnih veziva izuzetnog kvaliteta, odličnih mehaničkih osobina, perivosti, elastičnosti i dugotrajnosti. Osim toga, imaju i izbalansirano vreme sušenja koje omogučava izvođaču komotan rad, čak i na većim zidnim površinama. Većina dekoracija osmišljena je tako da je moguće u toku rada praviti pauze ili ih naknadno dorađivati.

Svi Maximini materijali međusobno su kompatibilni, pa su na zidu uobičajene kombinacije strukturnih masa s transparentnim ili pokrivnim, metalik ili mat premazima, što iskusnijim izvođačima, sklonim improvizacijama, pruža zaista nebrojene mogućnosti.

Neke od najzastupljenijih tehnika u našem asortimanu i ujedno one koje se najviše traže su Sahara, Travertino, Velvet, Oceano, Antika. Sve su dostupne u našem maloprodajnom objektu u svim bojama našeg miks sistema. Za detalje se možete informisati na zvaničnom sajtu proizvođača;

www.maximapaints.com