PSIHOLOGIJA BOJA

plava

Kada je renoviranje doma aktuelna tema, jedno od prvih pitanja koje sebi obično postavljamo je: Koju boju odabrati za zidove? Čini se naizgled kao jednostavna dilema, a često je zapravo
najteža odluka.

Zasigurno niste jedini, koji ste se pri tom izboru nijanse u ton karti iznenadili velikim brojem sličnih, a različitih tonova pri čemu morate od svih izabrati samo jednu do dve nijanse.

Obično su nesigurnost i strah od izbora pogrešne nijanse razlozi da pristanemo na “najsigurniju” nijansu – BELU.

Neka izgovor, da kombinovanje različitih nijansi “nije vaša jača strana” ne bude više razlog za izbor bele boje u prostoriji. Stvaranje lepog i skladnog ambijenta u vašem domu će umnogome pomoći par reči o nijansama i time dobiri na zabavi i jednostavnosti.

bela superkolor ćuprija

BELA
Bela boja simbolizuje čistoću, sterilnost i nevinost. Osvetljava životni prostor i daje mu osećaj prostranosti. To je boja koja se najčešće koristi jer stvara osećaj prozračnosti.
Preterana upotreba bele boje može delovati sterilno, klinički i hladno. Ona je primerena za sve prsotore, ali preporučuje se korišćenje u kombinaciji sa drugim bojama.

 

 

 

ŽUTA
zuta superkolor ćuprijaŽuta boja simbolizuje Sunce, radost i toplinu, zato je odlična za oživljavanje prostora. Stvara osećaj optimizma i pozitivnosti u prostoru. Ima sposobnost da na s obraduje i da nam da energiju. Žuta boja podstiče metabolizam pa je zato dobro upotrebiti je u kuhinji ili trpezariji, kao i u dnevnoj sobi jer podstiče opuštenost i društvenost. Žuta boja je veoma jaka, zato je ne treba upotrebiti na svim zidovima, već treba obojiti samo manje površine. Ukoliko ipak želimo da je koristimo na većim površinama, onda treba upotrebiti svetliju nijansu.

 

narandzasta superkolor ćuprijaNARANDŽASTA
Narandžasta boja je boja stvaralačke energije, koja u čoveku budi osećaj oduševljenja i topline. U kuhinji, trpezariji i dnevnoj sobi narandžasta boja dočarava toplu atmosferu a u mirnijim zemaljskim tonovima primerena je za spavaću sobu. Pri opremanju doma često se odlučujemo za tamnije nijanse, boje opeke ili bakra koje izgledaju bogato i privlačno.

 

CRVENA crvena superkolor ćuprija
Crvena boja je boja strasti, ljubavi, opasnosti i ljutnje. Crvena je energična, dinamična i junačka boja, može dati utisak agresivnosti i svadljivosti. U domu je crvena boja najprimerenija
za kuhinju i trpezariju jer podstiče živahnost i društvenost kao i želju ua hranom. Ukoliko je upotrebimo blizu ulaznih vrata odnosno u predsoblju na taj način ćemo izraziti dobrodošlicu.
Crvene nijanse koristimo u spavaćoj sobi kada želimo u prostor da unesemo strast.

 

roze superkolor ćuprijaROZA
Svetlo ružičasta simbolizuje ženstvenost, nežnost i materinstvo. Jače nijanse ružičaste, koje sadrže više crvene boje simbolizuju strast i samopouzdanje. Smirenije nijanse ružičaste su omiljene i umirujuće nijanse koje su primerene za skoro sve prostorije. Nežno ružičaste nijanse su obavezne u sobama za devojčice.

 

LJUBIČASTAljubicasta superkolor ćuprija
Ljubičasta boja je boja raskoši, moći, magije i duhovnosti. Crveno ljubičaste nijanse u prostoru daju osećaj topline, plavo ljubičaste nijanse imaju i hladniji efekat. Kako ljubičasta daje i osećaj duhovnosti i smirenosti, možemo je upotrebiti u sobama za opuštanje, meditaciju i u spavaćoj sobi ali u nežnijim nijansama. Ljubičastu možemo koristiti i za dodatke i manje površine, jer doprinosi smirenosti i duševnoj ravnoteži, a u manjim količinama pogodna je i za kreativno okruženje.

 

plavaPLAVA
Plava boja predstavlja vodeni element, bistrinu, čistoću, obnovu i smirenost i zato je pogodna za zidove u sobama gde učimo, smišljamo nove ideje ili planiramo budućnost. Odlično se uklapa i u prostorima za kupanje. Nežnije nijanse plave biramo za dečije sobe ukoliko želimo da stvorimo prostor koji će biti miran i prozračan. Plava boja podstiče komunikaciju pa je idealan izbor i za zajedničke prostorije.

ZELENA
zeleno superkolor ćuprijaZeleni tonovi predstavljaju svežinu i prirodu, rast, zdravlje, sreću, mladost i plodnost. Ova boja smiruje, podstiče ozdravljenje i naizgled podmlađuje bilo koji životni prostor.
Svetlo zelena je sveža i profesionalna boja, tamnije nijanse zelene deluju opuštajuće i sportski, u trendu. Zeleno možemo koristiti za bilo koji prostor, najpogodnija je za dnevnu sobu, spavaće sobe i radne prostorije.

 

braon superkolor ćuprijaBRAON

Braon boju povezujemo sa zemljom. Pouzdana je, uviđajna i vredna poverenja. Topla je i zemaljska ali je ponekad i dosadna. Simbolizuje prizemljenost, prisnost,snagu i pouzdanost.
Daje nam osećaj srdačnosti, udobnosti i ugodnosti pa je zato možemo koristiti u dnevnoj sobi i trpezariji.

 

SIVAsiva superkolor ćuprija
Siva je “nova bela”. Siva simbolizuje smirenost, dostojanstvo i autoritet. Zbog svoje neutralnosti odlično se uklapa u bilo koji životni prostor. Ukoliko se odlučujemo za tamniju nijansu sive njom možemo obojiti samo jedan zid, dok svetliju nijansu možemo koristiti na svim zidovima. Svetlo siva deluje sveže, moderno prostor čini svetlijim i odlično se dopunjava sa drugim bojama.

 

crna superkolor ćuprijaCRNA
Crna boja je magična boja, koja ukoliko se pravilno koristi deluje izuzetno elegantno. U umerenim količinama i u zanimljivim neutralnim kombinacijama deluje kosmopolitski i raskošno.
Ako je previše crne boje prostor potamni i stvara sumornu i zagušljivu atmosferu. Upravo zato dizajneri preporučuju da crne zidove obogatimo svetlim dodacima i drvetom.